ZASNOVA MOJE HIŠE PRIHODNOSTI

V želji po preseganju togih prostorskih predpisov je hiša zasnovana kot združitev prostostoječe enostanovanjske in atrijske hiše, ki vključuje prednosti obeh stavbnih tipov.

Arhitekturna rešitev "Moje hiše prihodnosti"

Arhitektura Moje hiše prihodnosti upošteva relativno toge prostorske predpise, ki na konkretni lokaciji dovoljujejo gradnjo enostanovanjske hiše s simetrično dvokapnico s predpisanim naklonom od 38 do 45 stopinj ter določeno maksimalno višino in lego objekta.

V želji po preseganju togih prostorskih predpisov je hiša zasnovana kot združitev prostostoječe enostanovanjske in atrijske hiše, ki vključuje prednosti obeh stavbnih tipov. Tako je hiša v pritličju v obliki črke L, z garažo za dva avtomobila in zunanjo shrambo pa zamejuje intimen notranji atrij. Na južni strani se objekt odpira proti vrtu. Nadstropje je skladno s prostorskimi zahtevami oblikovano kot podolgovat volumen s simetrično dvokapnico. Dodatno dinamiko objekta poudarja niša na južni fasadi, ki se razteza čez dve nadstropji in daje objektu prepoznavno podobo. Hiša je skladno s pravili energijsko učinkovite zasnove in prostorskimi možnostmi na konkretni lokaciji obrnjena proti jugovzhodu. Večina okenskih odprtin je ob bivalnih prostorih na južni strani objekta.

Zaradi energetske varčnosti in bivalnega udobja smo se odločili za lesen montažni sistem Lumar-pasiv, ki z odličnim toplotnim ovojem omogoča visoke energijske prihranke.

Dodatno bivalno ugodje v mansardi je zagotovljeno z vgradnjo strešnih oken Velux. V želji po čim bolj celostnem pristopu k energetski bilanci objekta, je na strehi objekta predvidena namestitev sprejemnikov sončne energije in fotovoltaičnih panelov za pridobivanje električne energije.

NOTRANJA RAZPOREDITEV PROSTOROV

Večina bivalnih prostorov je orientiranih proti sprednjemu južnemu delu objekta. Glavni vhod in vetrolov z garderobo sta na skrajnem severozahodu. Iz vetrolova je preko hodnika ob stopnišču mogoč dostop do velikega bivalnega prostora, ki predstavlja osrednji del hiše in združuje jedilnico, dnevno sobo ter prostor za počitek in branje.

Posebnost tega dela hiše je, da se prostor z zastekljenimi površinami odpira na dve strani, in sicer na atrij na severni in vrt na južni strani objekta, kar daje uporabniku dodaten občutek prostornosti. Tako s hodnika kot iz jedilnice je mogoče priti v kuhinjo, ki je na jugozahodnem delu objekta. Severno od kuhinje so tehnični prostori v katerih se nahaja strojna oprema za prezračevanje, ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode ter manjša kopalnica. Dodaten prostor v pritličju je spalnica na skrajnem severovzhodnem delu objekta, ki jo je mogoče uporabiti tudi kot delovno sobo ali sobo za goste. Dostop v nadstropje je mogoč po enoramnem stopnišču na severnem delu objekta. Na vrhu stopnišča se nahaja manjši utility, ob hodniku pa so na južni strani nanizani preostali bivalni prostori: dve otroški sobi, kopalnica in spalnica z garderobo. Razen ene otroške sobe, ki ima okno na jugozahodni strani, so vsi bivalni prostori obrnjeni proti jugu oz. jugovzhodu. Posebna kvaliteta prostorov v nadstropju se odraža v nadstandardni višini stropov, ki segajo do slemena dvokapne strehe, in vgradnji strešnih oken, ki uporabniku nudijo dodatno bivalno ugodje.

Nazaj na vrh


ARHITEKTURNI BIRO - Košorok Gartner arhitekti

Arhitekturni biro KošorokGartner arhitekti, d. o. o., je bil ustanovljen v začetku leta 2010 s ciljem ustvarjanja lastnih arhitekturnih rešitvev. Sestavljajo ga trije mladi arhitekti, Gregor Košorok, Jernej Gartner in Brigita Babnik. Delovanje biroja temelji na spoštljivem odnosu do bogate arhitekturne tradicije in naravnega okolja. V  biroju poleg estetike in funkcionalnosti veliko pozornosti posvečajo energijski učinkovitosti objektov in izbiri naravnih materialov, zato večina njihovih objektov dosega nizkoenergijski oziroma pasivni standard. V želji po preseganju pogosto togih arhitekturnih rešitev, ki slepo sledijo strogim energijskim konceptom, se v biroju KošorokGartner arhitekti intenzivno posvečajo raziskovanju novih razmerij med funkcionalnostjo, estetiko in energijsko učinkovitostjo.

Področje delovanja so tako interieri in enostanovanjski objekti kakor tudi zahtevni večji objekti in prenove stavb. V biroju KošorokGartner poskušajo ne glede na velikost projekta vedno znova ustvariti funkcionalen, estetski in unikaten izdelek. Zmage na javnih natečajih in visoka priznanja (Plečnikova medalja 2010) potrjujejo, da je začrtana pot prava. Njihovi pomembnejši projekti: nizkoenergijska športna dvorana Mengeš (v sodelovanju s Kragelj arhitekti), prenova Knežjega dvorca v Celju, celostna prenova Starega gradu v Celju, večnamenska multimedijska dvorana Sokolski dom v Škofji Loki ter novogradnje in prenove individualnih hiš v nizkoenergijskem oziroma pasivnem standardu.

Nazaj na vrh

Arhitekti

KOŠOROK GARTNER ARHITEKTI

Arhitekturni biro KošorokGartner arhitekti, d. o. o., je bil ustanovljen v začetku leta 2010 s ciljem ustvarjanja lastnih arhitekturnih rešitvev.

Partnerji pri gradnji projekta moja hiša prihodnosti